Deelname voor PAVO-leden is kosteloos. Niet-leden betalen € 295,00 excl. BTW voor de 1e aanmelding en krijgen 50% korting voor iedere volgende aanmelding. Aanmelden voor de themabijeenkomst kan per email of middels onze website.
Deelname voor PAVO-leden is kosteloos. Niet-leden betalen € 295,00 excl. BTW voor de 1e aanmelding en krijgen 50% korting voor iedere volgende aanmelding. Aanmelden voor de themabijeenkomst kan per email of middels onze website.
Op 11 april heeft Stichting PAVO een themabijeenkomst rondom het thema “Van Capex naar Opex”, de reis naar een EaaS-model georganiseerd bij Selo Food Group Holding BV te Hengelo. Bij Selo worden machines gemaakt voor de Liquid Food Processing en de Pet-Food industrie.
Tijdens deze bijeenkomst is de huidige manier van investeren in, en onderhouden van productie middelen aan de orde gekomen. De kosten van productie middelen worden veelal gezien als vaste kosten ongeacht de productie volumes en/of omzet. Hoe worden deze investeringen en kosten variabel en voorspelbaar gemaakt zodat er geen onaangename verrassingen ontstaan? Hoe krijgt een operations manager of technische dienst grip op de onderhoudskosten? En hoe worden deze voorspelbaar gemaakt? Deze vragen zijn uitgebreid behandeld tijdens deze bijeenkomst.
Onderhouds- en reparatiekosten fluctueren vaak in elk budget, of het nu is voor het hoofd technische dienst, het hoofd operations of de CTO of COO. Kosten komen vaak onverwachts en reparaties komen vaak ongelegen. Ook de ongeplande stilstand van productiemiddelen en het daardoor veroorzaakte verlies aan omzet komen altijd op het verkeerde moment. Als het productiemiddel stil valt, wordt het stressen voor de monteurs om alles weer aan de praat te krijgen. Een praktijk voorbeeld liet zien hoe door middel van een onderhoudscontract, gekoppeld aan productie volumes, bijzondere resultaten zijn behaald in het reduceren van kosten en het verhogen van up-time. Een win-win voor zowel de producent als ook de leverancier van de productiemiddelen en of service.
Langs de weg van Service Level Agreements, preventief onderhoud, verlengde garanties en capaciteit optimalisatie ontstaat een meer gebalanceerd onderhoudskosten patroon. Het uiteindelijke eindstation was een EaaS model (Equipment as a Service) of nog flexibeler een “Pay per Produce“ -model waarbij optimale flexibiliteit wordt verkregen in de kosten van kapitaal goederen. Deze bijeenkomst heeft inzicht gegeven in hoe van vaste kosten, variabele kosten zijn te maken en dus het Capex (Capital expenditure) budget kan worden omgebouwdnaar een Opex (Operational expenditure) budget.
Deze bijeenkomst was bijzonder interessant voor technici die elke dag met de performance van de productiemiddelen bezig zijn en voor de budget verantwoordelijke managers die niet van verrassingen houden.