Nieuws

Coronacrisis treft Kroon Food hard: halvering omzet in topmaanden, onzekerheid over arbeidsmigranten

Directeur Marian Geluk van de FNLI vertelde onlangs aan VMT dat ze zich zorgen maakt over foodbedrijven die vooral aan de horeca leveren. Kroon Food Products uit Bergen op Zoom is zo’n bedrijf. Na de Brexit raakt ook de corona-uitbraak de tafelzurenfabrikant als een mokerslag. VMT sprak met directeur Dennis van der Kroon. “Af en toe vraag ik me af of het zinvol is überhaupt plannen te maken.”
potten augDirecteur Dennis van der Kroon van Kroon Food Products, kortweg Kroon Food, baalt stevig van de coronacrisis. De horeca, zijn voornaamste afzetkanaal, zit zeker tot eind april op slot. De inkomsten.van Kroon Food halveren hierdoor.
 
Brexit
“We exporteren 60% naar het Verenigd Koninkrijk. Wat denk je dan van de eecten van de Brexit? We waren hier net van aan het herstellen en nu komt dit (corona, red)  op je dak” , zegt de geboren Amsterdammer. “En dan zijn er nog al die evenementen die worden afgelast: de Grand Prix van Zandvoort, het Eurovisie Songfestival. We dachten dat wordt een groot horecafeest.”
 
Coronacrisis
Familiebedrijf Kroon Food, is gevestigd in de Noord-Brabant, één van de hardst door corona getroen provincies. Dat valt af te lezen aan het opgelopen ziekteverzuim. “Normaal zitten we tussen de 2 en 4% in. Nu laatste weken met corona
rond de 10%” , vertelt Van der Kroon in gesprek met VMT.
 
Is er nog een dreiging dat mensen hun baan verliezen door de coronacrisis?
Jullie voornaamste afzetkanaal de horeca is immers tot minimaal eind april dicht. “Dat ziet er niet naar uit. Als we het tijdelijke omzetverlies van deze maanden doorrekenen op jaarbasis, verwachten we rond het met 15 à 20% minder omzet te moeten doen. Met de gehele familie, tijdelijke krachten en vast personeel zijn ongeveer vijig mensen in ons bedrijf werkzaam. Met het terugschakelen van inhuur van  tijdelijke krachten en minder oproepen van familieleden is de verwachting dat we het vaste personeelsbestand goed aan het werk kunnen houden.”
 
Zijn er nog problemen met de aanvoer van grondstoffen?
Wat is hier het grootste vraagstuk? “Tot op heden merken we er weinig van en is alles beschikbaar. Ik moet er wel bij zeggen dat we nu in een rustige productieperiode zitten. In de periode maart tot en met mei komt er weinig van het land. De productiedruk is dus relatief laag. We zijn nu wel in een vroegtijdig stadium volop bezig de benodigde spullen voor de zomerperiode te reserveren en deels al binnen laten komen. Er zijn wel volop zorgen over de beschikbaarheid van arbeidsmigranten voor het zaai- en oogstseizoen voor de diverse producten. Via de media volgen we de ontwikkelingen hierover met grote interesse.
 
Bron: VMT