Nieuws

100 impactma­kers in agrifood 2023

Food 100 07092023

Voor de zevende keer heeft Food100 de meest invloedrijke personen in de Nederlandse voedselsector aangekondigd. Deze 100 mensen zetten zich in voor een duurzamer en rechtvaardiger voedselsysteem in Nederland, om klimaat- en voedseluitdagingen aan te pakken. Sheila Struyck van de Food100-jury benadrukt de grote voedseluitdagingen vanwege de link tussen klimaatverandering en CO2-uitstoot door voedselproductie. 

Focus op AI, voedselverspilling en gedragsverandering

Dit jaar legt de lijst van Food100 de nadruk op oplossingen die gebruikmaken van AI, het verminderen van voedselverspilling en het veranderen van consumentengedrag. Voorbeelden van vernieuwers zijn Johanna Schacht, die voedselafvalmonitors met AI verbetert; Frank Holleman, die consumenten stimuleert om duurzamere voedselkeuzes te maken; en Marco Snikkers, die voedselverspilling bestrijdt door houdbaarheidsvoorspellingen te bieden voor groenten en fruit. Het doel van de Food100 is om deze veranderaars in de voedselsector te erkennen en te steunen. De selectie werd gemaakt door een onafhankelijke jury die meer dan 300 kandidaten beoordeelde op basis van daadkracht, innovatie, duurzaamheid en kennisdeling.

Tegen de stroom in

Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network en de juryleden voedselveranderaars een steuntje in de rug geven, zodat ze doorzetten en doorgaan. “Deze aanpakkers verdienen erkenning en aanmoediging”, zegt Struyck. “Het kost nou eenmaal meer moeite om tegen de stroom in te ondernemen of om je baas te overtuigen van je vernieuwende plannen, dan gewoon doen wat iedereen doet.”

Zes Food100 Foodhelden 2023

Zes voedselveranderaars uit de Food100-lijst worden benoemd tot Foodheld 2023 vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar. Op maandag 20 november 2023 maakt de Food100-jury tijdens een speciale bijeenkomst bekend wie deze speciale vermelding heeft verdiend.

Bekijk de lijst met alle 100 deelnemers.

Bron: Food100