Nieuws

Foodpro­du­cent worstelt met directe verkoop aan consument

shutterstock levensmiddelenIn een tijd waarin gemak en exclusiviteit hoog in het vaandel staan, lijkt de directe online verkoop van voedingsmiddelen aan consumenten een veelbelovende stap vooruit. Echter, recent onderzoek van ABN AMRO onthult dat, ondanks de groeiende interesse van consumenten, voedingsfabrikanten achterblijven. 

Terwijl de levering van 'fabriek-tot-consument', ook wel Direct-to-Consumer (D2C) genoemd, de afgelopen jaren veranderingen heeft ondergaan, blijft de uitdaging om supermarkten te omzeilen onverminderd groot. Wat belemmert het succes van deze strategie, en waar liggen de kansen voor fabrikanten om direct aan huis te leveren?

Bereidheid

In de afgelopen vier jaar zijn sommige A-merken gestopt met hun inspanningen om direct te leveren aan consumenten, terwijl start-ups ontdekten dat directe levering een opstap kan zijn naar de supermarkt. Consumenten tonen bereidheid om meer te betalen voor exclusieve, gemakkelijke of duurzame producten van specialistische leveranciers. Deze meerprijs stelt fabrikanten in staat om marketing- en distributiekosten te dekken, waardoor rechtstreekse levering aan consumenten financieel haalbaar wordt.

Wederzijdse afhankelijkheid

Hoewel de D2C-markt nog beperkt is, blijft het voor sommige fabrikanten aantrekkelijk vanwege de extra service, betere klantkennis en grip op de klantervaring. Tegelijkertijd groeit de wederzijdse afhankelijkheid tussen supermarkten en leveranciers, gedreven door factoren zoals extreem weer en geopolitieke spanningen. Supermarkten streven naar leverbetrouwbaarheid en exclusiviteit, waardoor ze meer ondersteuning van leveranciers nodig hebben in termen van innovatie en productmanagement.

Het rapport 'Fabrikant levert direct aan consument, maar niet voor omzet' werpt een diepgaande blik op deze dynamiek en benadrukt de noodzaak voor fabrikanten om slim te innoveren en nauw samen te werken met supermarkten. Het document biedt inzichten in de uitdagingen en kansen die de voedingsmiddelenindustrie te wachten staan in de voortdurende evolutie van de directe levering aan consumenten.

Abnamro.nl

Bron: ABN AMRO