Nieuws

Transparantie + traceerbaarheid = transformatie

Door informatie te delen over onze leveranciers en de fabrieken die de producten die we kopen verwerken, maakt Unilever een stapsgewijze verandering naar meer transparantie in de branche. De multinational wil een volledig traceerbare supply chain - in 2013 ingezet met de Sustainable Palm Oil Sourcing Policy. Niet alleen verschaft dit programma beter inzicht in waar palmolie vandaan komt, het stelt proactief problemen vast en pakt deze snel en effectief aan. De gegevens zijn gewoon beschikbaar.
"Veel mensen denken dat je je verantwoordelijkheden kunt uitbesteden. Ik denk het niet ", zei CEO Paul Polman in een panel op het World Economic Forum van dit jaar in Davos. "We zijn de voorhoede van de verandering. Daarom streeft Unilever naar meer transparantie en samenwerking met onze partners om een positieve verandering in de palmolie-industrie te bewerkstelligen. "
De palmolietoevoerketen is lang en complex, waarbij de palmolie vele malen van eigenaar wisselt voordat deze de fabrieken bereikt. Het fruit wordt geteeld op plantages waar boeren hun producten verkopen aan tussenhandel en agenten. Zij leveren het op hun beurt aan een fabriek waar de fruittrossen worden verwerkt. Vervolgens wordt het via andere handelaren naar raffinaderijen getransporteerd voor verdere verwerking. Pas na dit punt komt het in de directe supply chain. Transparantie en traceerbaarheid zijn belangrijk, omdat de systemische problemen die verband houden met de verbouw en productie van palmolie - zoals ontbossing en schendingen van de mensenrechten - alleen effectief aan te pakken zijn als de problemen zichtbaar zijn. Een grotere zichtbaarheid in de hele toeleveringsketen versnelt daarmee de transformatie van de industrie.

Vlaanderen heeft vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst

Dekeyzer-Ossaer, bereider van verse maaltijden en bake-off producent Lantmännen Unibake, hebben van Agoria het predikaat Fabrieken van de Toekomst gekregen. In vier jaar tijd hebben in totaal ondertussen 20 Vlaamse maakbedrijven dat prestigieuze label gekregen. Tijdens de vierde editie van de Factories of the Future Awards in Antwerpen ontvingen Dekeyzer-Ossaer uit Koekelare en Lantmännen Unibake uit Londerzeel de titel van Factory of the Future. "Die productiebedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze internationale top zijn", zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van de Agoria Vlaanderen, dat de prijzen uitreikt in samenwerking met Sirris, Fevia Vlaanderen, Fedustria Vlaanderen, Centexbel en Flanders' FOOD. Om uit te groeien tot een Fabriek van de Toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen. "Met het actieprogramma Made Different bereiden we nu al sinds 2012 de maakindustrie voor op de industrie 4.0", zegt Herman Derache, algemeen directeur van Sirris, het technologiecentrum voor de technologische industrie en hoofd van het expertisecentrum Innovatie bij Agoria. "Om succesvol te blijven - ondanks of dankzij razendsnelle technologische, economische en maatschappelijke evoluties - moeten onze bedrijven zich telkens opnieuw heruitvinden en transformeren naar fabrieken van de toekomst." 'Factories of the Future' zijn toekomstgerichte productiebedrijven die op een coherente en intelligente wijze de uitdagingen van de vierde industriële revolutie aangaan. Ze leveren klantspecifieke producten met een hoge toegevoegde waarde en hebben de wendbaarheid om vlot in te spelen op een snel veranderde marktvraag. Met een open geest voor nieuwe zakenmodellen zetten 'Factories of the Future' vol in op gedigitaliseerde productieprocessen. Ze maken maximaal gebruik van moderne productietechnologieën. In een mensgerichte aanpak gaat speciale aandacht uit naar de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers.

Verhuizing Lion Foods

Lion Foods, producent van krokant gebakken uitjes in Sint-Maartensdijk, gaat de productie voortzetten in het Zeelandse Kapelle. De nieuwe fabriek wordt op industrieterrein de Smokkelhoek gebouwd naast het zusterbedrijf TOP Taste. De fabriek zal naar verwachting in juli operationeel worden. Afgelopen 13 november is Lion Foods getroffen door een grote, uitslaande brand. Die startte in het magazijn en sloeg door de harde wind en het brandbare verpakkingsmateriaal al snel over naar het kantoor van het bedrijf. Het pand werd volledig verwoest. Bron: AGF en Omroep Zeeland.

ForFarmers heropent fabriek

ForFarmers Nederland gaat zijn fabriek in Deventer heropenen en herbouwen. De fabriek werd in januari 2015 gesloten en zal nu weer in gebruik genomen worden voor de productie van GMO-vrij voer. ForFarmers ziet kansen voor de afzet van GMO-vrij voer in Duitsland door een sterk gestegen vraag. ‘Genvrij’ is hier een hot item onder consumenten en GMO-vrije zuivelproducten zijn er al jaren razend populair. ForFarmers merkt dat er vooral in de herkauwerssectoren (melkvee, vleesvee, geiten en schapen) meer voer nodig is. De fabriek kan met zo’n 250 kiloton voer per dag aan die vraag voldoen. De productie zal volledig GMO-vrij zijn en in Nederland de eerste in zijn soort. Het veevoederbedrijf investeert zo’n €3 miljoen in de verbouwing, die over 9 maanden klaar moet zijn.

Onderzoek naar relatie voedsel en Alzheimer

TOP bv en Wageningen UR hebben samen een uitgebreide literatuurstudie verricht naar voedsel en levensstijl in relatie met Alzheimer. De literatuurstudie vormt het uitgangspunt voor een groot praktijkonderzoek dat in de loop van 2018 zal worden gestart.

Vanuit Wageningen UR is professor Harry Wichers betrokken bij de literatuurstudie en het onderzoek. Honderden wetenschappelijke artikelen zijn de afgelopen maanden bekeken en beoordeeld op micronutriënten, voedselproducten en voedselpatronen. De bevindingen uit de studie worden nu nog niet openbaar gemaakt, maar vormen de basis voor het vervolgonderzoek in de praktijk.

Dementie is inmiddels doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Sinds de jaren ‘50 is het aantal mensen met Alzheimer verdubbeld en de verwachting is dat er in de komende 25 jaar opnieuw een verdubbeling gaat plaatsvinden (tot een half miljoen patiënten).

Ondanks tientallen jaren farmaceutisch onderzoek is er nog steeds geen medicijn gevonden, en grotere farmaceutische bedrijven stoppen zelfs hun onderzoek. Ook is er twijfel over het mechanisme achter het ontstaan van Alzheimer. Het praktijkonderzoek zal zich richten op de vraag of er wellicht een samenhang is te vinden tussen voedselpatronen en levensstijl enerzijds, en de ontwikkeling van verschijnselen van dementie anderzijds. Daarnaast is een belangrijk doel om de kwaliteit van leven van de patiënten te verbeteren. Het praktijkonderzoek start in de loop van 2018 en zal naar verwachting 1 jaar duren.