Nieuws

Europees Referentie Laboratorium

RIKILT Wageningen University & Research is per 1 maart 2018 het instituut het nieuwe Europees Referentie Laboratorium (EURL) voor mycotoxinen en planttoxinen. De taak wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Als EURL moet het instituut ervoor zorgen dat het onderzoek en de wettelijk verplichte controle naar door planten en schimmels gemaakte gifstoffen in voeding en diervoeder goed wordt opgezet en uitgevoerd. Een belangrijk onderdeel hiervan is het beschikbaar stellen van meetmethoden om deze stoffen te kunnen analyseren. Als bepaalde methoden niet beschikbaar zijn, moet het EURL die ontwikkelen. Ook organiseert een EURL ringtesten om de analyseresultaten van nationale referentielaboratoria in Europa te toetsen en vergelijken.

Geldinjectie voor laboratoriumkip

 De Israëlische startup SuperMeat heeft $ 3 miljoen aan financiering opgehaald en haar krachten gebundeld met een van Europa's grootste pluimveeproducenten, PHW. Daarmee vestigt het Israëlische bedrijf zich als belangrijke speler in de wereldwijde verschuiving richting in laboratoria gekweekte zogeheten schone kip. De PHW-groep, met ongeveer 6.900 werknemers en een totale omzet van EUR 2,46 miljard, produceert en verkoopt hoogwaardige pluimveespecialiteiten, zoals kip, kalkoen en eend, onder de merknaam Wiesenhof.

IOI Loders Croklaan wint Sustainability Champion Award

De jury van de Food Ingredients Europe Innovation Awards heeft IOI Loders Croklaan de Sustainability Champion Award toegekend voor het opzetten van een traceerbare, transparente en duurzame bevoorradingsketen voor palmolie. Het Palm Oil Sustainability Program van bestaat uit 3 stappen: nadruk op traceerbaarheid, risicobeoordeling en versterking van leverancierscapaciteit. Alles is te volgen op het regelmatig bijgewerkte online Palm Oil Dashboard. Ben Vreeburg, Director Sustainability bij IOI Loders Croklaan, legt uit: "We zijn erg trots op deze Sustainability Champion Award, want hij erkent dat we op de goede weg zijn en dat we een motor zijn voor innovaties en transformatie van de industrie. We hebben een traceerbaarheid van 100% tot het niveau van de fabriek bereikt. Met ons versterkte beleid en onze toezeggingen hebben we een nieuwe standaard voor best-practices in de sector vastgesteld. "

Kwaliteitsmanager Food 2017

 De winnaar van de VMT/NNK-verkiezing 'Kwaliteitsmanager van het jaar’ is Hugo Pol van Vion. Dit werd tijdens het Food Safety Event bekend gemaakt. Pol mag zich Kwaliteitsmanager Food 2017 noemen. Volgens de jury was het een ‘close call’ met de andere genomineerde: Maartje Vulling van Fruitmasters.

Biobased voedselverpakkingen door de ogen van de consument

Wat vinden consumenten van biobased voedselverpakkingen? En kunnen fabrikanten en retailers de merkpositie van hun voedselproducten versterken door juist voor biobased verpakkingsmateriaal te kiezen? In het publiek-private samenwerkingsprogramma COMBO helpt Wageningen University & Research de voedselsector goed gefundeerde, duurzame verpakkingskeuzes te maken.
Om hun CO2-voetafdruk te verkleinen, zoeken bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie naar alternatieven voor reguliere plastic verpakkingen. Op een enkele uitzondering na zijn gerecyclede voedselverpakkingen vanwege de voedselveiligheid niet geschikt voor hergebruik als voedselverpakking. Daarom is voor veruit de meeste voedselproducten is verpakking gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen de enige duurzame optie. `Die overstap naar ‘biobased’ moet zorgvuldig gebeuren’, zegt Karin Molenveld, onderzoeker van Wageningen Food & Biobased Research. ‘Allereerst moet de nieuwe verpakking natuurlijk de juiste functionele eigenschappen hebben. Maar je moet ook weten hoe een consument op die nieuwe verpakking reageert en hoe het consumentenoordeel afstraalt op het merk.’ Dus als een bedrijf zich hiermee wil onderscheiden, is het duidelijk communiceren van oprechte bedoelingen met herkenbare en onderbouwde claims een aanrader - hoe concreter, hoe beter.
COMBO loopt nog tot eind 2018 door. In overleg met de projectpartners wordt bepaald op welke aspecten het onderzoek zich de komende periode zal toespitsen. Wageningen Food & Biobased Research nodigt nieuwe partners uit om zich bij het programma aan te sluiten.