Nieuws

Programma Engineering in Food & Beverage event bekend

Dinsdag 3 oktober 2017 | De Fabrique in Maarssen

Op dinsdag 3 oktober aanstaande vindt in De Fabrique in Maarssen het Engineering in Food & Beverage event plaats. Tijdens dit event worden foodprofessionals en engineers samengebracht om met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren. Meer dan 25 sprekers uit de praktijk delen hun ervaringen rondom de thema’s hygiënisch ontwerpen, OEE en energiebesparing.

Het Engineering in Food & Beverage event bestaat uit een plenair ochtendprogramma en parallelle sessies in de middag. Hierbij staat steeds de vraag centraal: wat kunnen engineering en food van elkaar leren? De Stichting PAVO verzorgt een aantal middagsessies. De groep inspirerende sprekers bestaat onder andere uit:

Marc-Jan Backer (Tebodin)
In zijn lezing ‘Food meets Pharma / Pharma meets Food’ belicht Marc-Jan Backer vanuit een praktische invalshoek aspecten vanuit de pharma die ook in de food spelen en waarvoor de foodsector niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Als Regional Business Developer Food bij Tebodin heeft Marc-Jan Backer veel kennis van veiligheidsvoorschriften en voedsel- en farmaceutische veiligheid.

Marc van Dijk (Royal Cosun)
Cosun wil de beste zijn in energie-efficiëntie en grondstofrendement. Het bedrijf zet flink in op energiebesparing; het doel is 20 procent reductie in 2020. Marc van Dijk, Senior Process Technologist en Team manager van het cluster Process Modeling & Energy bij Royal Cosun Food Technology Center geeft in zijn lezing enkele voorbeelden van energiebesparingsprojecten en het gebruik van modellering hierbij.

Michel de Waal (Continental Bakeries)
Hoe OEE kan bijdragen aan een verbeterde lijnefficiëntie wordt uiteengezet door Michel de Waal, Corporate WCM en Sustainability Manager bij Continental Bakeries (Haust) B.V. Hij geeft onder andere inzicht in wat er bij komt kijken om OEE te implementeren en hoe de OEE meetgegevens gebruikt kunnen worden om efficiënter te produceren. Michel de Waal heeft ruim 20 jaar WCM/OPX ervaring opgedaan in verschillende branches, zoals de bouw, food & feed, en pharma.

Bijzonder concept
Het is bijzonder dat tijdens een event professionals uit de voedingsmiddelenindustrie in gesprek gaan met engineering professionals. Suzanne Wanders, brandmanager VMT: “We zien dat bedrijven die nauw samenwerken met de voedingsmiddelenindustrie innovatiever zijn en beter in staat zijn om in te spelen op de complexe vraagstukken die de foodindustrie verlangt”.

Het volledige programma en de mogelijkheid tot inschrijven is te vinden op vmt.nl/engineeringinfoodandbeverage.

Het event Engineering in Food & Beverage is het vervolg op het Food Technology Event dat VMT de afgelopen twee jaar organiseerde. Tijdens Engineering in Food & Beverage zullen een dertigtal sponsoren, fabrikanten, leveranciers en adviesbureaus hun kennis en kunde presenteren op de centrale beursvloer.

Leden van de Stichting PAVO krijgen korting bij deelname aan dit evenement.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met:
Programmacoördinator, Dionne Irving, 0570 504 396 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Marketing coördinator, Rosalie de Wildt - Oosterlaar , 0570 504 355 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kennismaking voedingsmiddelentechnologen HAS Hogeschool

Op 31 oktober wordt er tijdens het jaarcongres Food Engineering 2017 in Media Plaza te Utrecht een ‘Meet & Greet’ georganiseerd met circa 25 4e jaars studenten van HAS Hogeschool die vanaf 2018 beschikbaar komen voor de arbeidsmarkt. Ter kennismaking kunnen congresdeelnemers en partners, bij inschrijven voor het congres aangeven of ze ingedeeld willen worden voor een ‘speed date’ met een student Voedingsmiddelentechnologie van de afstudeerrichting ‘Food Technology & Production' of ‘Food Technology & Quality’. De studenten met de eerstgenoemde afstudeerrichting zijn na hun opleiding in staat om voor voedingsmiddelen productieprocessen te ontwikkelen en te optimaliseren. Geleerd wordt bij deze studie voortdurend te zoeken naar een optimale balans tussen proceskennis en productkwaliteit. Bij de afstudeerrichting ‘Food Technology & Quality’ worden de studenten opgeleid om na hun studie de kwaliteit van het product, de effectiviteit en efficiëntie van het proces in een voedingsmiddelenbedrijf te monitoren, te beheersen, te verbeteren en te borgen. Via deze ontmoetingsmogeljikheid kan het bedrijfsleven in contact komen met jong talent dat in dit vak aan de slag wil.  

Vierdaagse-eiwitdrank

Inspanningsfysioloog Maria Hopman van het Radboudumc bekijkt dit jaar in het Vierdaagseonderzoek met haar team of een zuiveldrankje bij oudere Vierdaagselopers voldoende eiwitten levert om spierafbraak tegen te gaan. Voor het onderzoek wordt dit jaar samengewerkt met Eat2Move, centrum voor voeding en bewegen van Wageningen Universiteit, en FrieslandCampina. Spiermassa is terug te krijgen door voldoende te bewegen, maar dan moeten er wel genoeg eiwitten in het lichaam aanwezig zijn voor de aanmaak van spierweefsel. Veel ouderen krijgen te weinig eiwitten binnen uit voeding. Het Radboudumc gaat daarom onderzoeken of extra eiwitinname in de vorm van een zuiveldrankje de spiermassa, spierkracht en het fysiek functioneren van ouderen die veel bewegen nog verder kan verbeteren. Hoogleraar Inspanningsfysiologie Maria Hopman: “We bekijken of een zuiveldrankje ook bij vitale actieve mensen het proces van spierverlies door veroudering terug kan dringen.” 120 Vierdaagselopers van 65 jaar en ouder nemen gedurende dertien weken, twaalf weken voor de Vierdaagse en de week van de Vierdaagse, tweemaal daags een zuiveldrankje. De ene groep krijgt een zuiveldrankje met eiwitten, de andere groep een drankje zonder extra eiwitten (placebo). De onderzoekers meten voor en na de Vierdaagse onder andere spierkracht, spiermassa, fitheid en fysieke functionaliteit. Daarnaast vullen de deelnemers vragenlijsten in over hun beweegpatroon, voedingspatroon en mogelijke klachten van spieren en gewrichten. De onderzoekers bekijken ook of extra eiwitinname invloed heeft op de fysieke prestatie en het herstelvermogen van de wandelaars. Vallen wandelaars met het zuiveldrankje bijvoorbeeld minder vaak uit? Of blijven ze fitter over de vier dagen? Maria Hopman: “Wanneer de spieren in een betere conditie zijn voor aanvang van de Vierdaagse verwacht je dat klachten van spierpijn minder, en het herstel beter zullen zijn tijdens de Vierdaagse.”  

Duidelijkheid over octrooirecht plantenveredeling

Het Ministerie van EZ meldt dat het Europees Octrooi Bureau (EOB) voortaan geen octrooien meer verleent op klassiek veredelde planten. Dit betekent dat plantenveredelaars weer ongehinderd nieuwe, sterkere gewassen kunnen kweken. Dat heeft het EOB besloten na een jarenlange discussie over het octrooirecht. Het probleem was dat plantveredelaars geen beschermd materiaal mochten gebruiken voor het ontwikkelen en exploiteren van een nieuw ras zonder toestemming van de octrooihouder. Door de octrooien hadden zij minder toegang tot genetische diversiteit. Dit zette een rem op innovatie in de plantenveredelingssector. Dit was onwenselijk, stelt EZ, omdat plantenveredelaars een belangrijke rol spelen in de wereldvoedselvoorziening. Zij ontwikkelen nieuwe rassen die kunnen groeien onder de meest uiteenlopende omstandigheden en bijvoorbeeld bestand zijn tegen droogte, verzilting en plantenziekten. Innovatie in de veredelingssector is goed voor de Nederlandse concurrentiekracht en cruciaal voor de voedselzekerheid in de wereld, meldt EZ. 

Spuitgieten voedselverpakking ook biobased?

Een nieuw onderzoeksproject van Wageningen Food & Biobased Research moet een impuls geven aan het gebruik van op bioplastics gebaseerde spuitgietverpakkingen voor voedselproducten. Deze worden nu nog nauwelijks gebruikt voor bijvoorbeeld saladebakjes of botervlootjes. Dit onderzoeksproject, gericht op economisch haalbare voedselverpakkingen uit biobased plastics, moet daar verandering in brengen. De uitdaging binnen het project is het zo dunwandig mogelijk kunnen spuitgieten van transparante biobased plastics die daar eigenlijk te viskeus voor zijn. ‘De belangstelling voor biobased verpakkingen neemt drastisch af, zodra je gaat doorrekenen wat een overstap naar zulke materialen kost’, stelt senior onderzoeker polymeren Gerald Schennink van Wageningen Food & Biobased Research. Niels L’Abée, directeur van SFA Packaging, heeft precies die ervaring. ‘We krijgen beperkt vragen van klanten. Maar tegelijkertijd vindt iedereen dat milieuvriendelijkere verpakkingen er eigenlijk wel zouden moeten zijn. Zeker bij consumenten is die tendens duidelijk zichtbaar.’ In het project staan drie innovaties centraal. Ten eerste wordt onderzocht of het vloeigedrag van biobased plastics door toevoegingen verbeterd kan worden. Ten tweede gaan de projectpartners uitzoeken of het productieproces beter kan. Het idee hierbij is om de mal niet helemaal te sluiten, maar eerst het plastic erin te spuiten en deze pas te sluiten als de verdeling over de mal goed is. Deze zogenoemde compressiespuitgiettechniek bestaat al. Nog niet bekend is of dit bij biobased plastics het gewenste effect geeft. Een derde innovatie richt zich op de barrièrewerking van een verpakking. Een bakje voor koekjes houdt het product niet alleen schoon, maar ook vers. Dat komt doordat het nauwelijks waterdamp doorlaat. ‘Dat gaan we met PLA niet bereiken, want dat heeft een beperkte barrière voor water’, stelt L’Abée. ‘Maar we willen kijken of we een extra laag in zo’n bakje kunnen aanbrengen die wel de juiste barrière eigenschappen heeft.’